E-ticaret web sitenizi daha görünür kılmak ve rakiplerinizden öne çıkarmak için schema işaretlemesini (markup) kullanılmalıdır. Google tarafından önerilen ve kabul gören rich snippet (zengin içerik-sonuç) ürünlerinizin görünürlüğünü artırır. Ürünlerinizin ön plana çıkması ve daha görünür olması için sitenize en uygun schema işaretlemeleri yapılmalıdır. Şema veri işaretlemesi (schema markup), e-ticaret sitenizin. ya da belirli sayfaların arama motorları tarafından daha kolay bir şekilde taranmasını ve anlaşılmasını sağlayan işaretlemelerdir. Bu işaretlemelerin detayları schema.org adresinde bulunmaktadır.
Schema Markup (Yapısal Veri İşaretlemesi – Şema Veri İşaretmelesi) Nedir?
Structured data, Türkçe adıyla yapılandırılmış veri olarak bilinir. “Schema Markup”, yapısal veri işaretlemesi veya yapılandırılmış veri gibi farklı isimlere sahiptir. Schema işaretlemesi, Google başta olmak üzere arama motorlarının sitenizdeki içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olan kod ve komutlardır. Yapısal veri işaretlemesini kullanarak daha görünür olabilir ve arama motorlarında olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Şema işaretlemesini kullandığınız takdirde, Google arama sonuçlarında ‘’rich snippets’’ yani zengin sonuçlar olarak adlandırılan özel kısımların görünmesini sağlayabilirsiniz. Schema markup, RDFa, Microdata ve JSON-LD biçimlerinde oluşturabilir. Ancak Google schema işaretlemesinin JSON-LD kod formatında kullanılmasını öneriyor. Arama sonuçlarında zengin sonuçların çıkmasını istiyorsak gerekli yapısal kodlamaları yapmamız gerekiyor. Json formatında oluşturulan yapılandırılmış verileri sayfanın ‘’head’’ veya “body” bölümüne ekleyerek bu işaretlemeyi yapabilirsiniz. Bu yapısal kodlamalar yani Schema işaretlemesi sayesinde Googlebot sayfamızdaki içeriği daha net şekilde anlamlandırır ve işaretlediğimiz bu bilgiler arama sonuçlarında görünür hale gelir
Schema Yapısal Veri İşaretlemesi Çeşitleri
Pek çok Schema yapısal veri (structured data) türü bulunuyor. Bunların hepsini açıklayarak sizi sıkmak yerine e-ticaret sitelerinde en çok kullanılan schema işaretlemelerini sıralayalım istedik.
Organization Schema Markup (Kurum/Kuruluş)
Organizasyon schema işaretlemesi, bir markaya ait bilgilerin arama sonuçlarında çıkmasını sağlayan yapısal veri işaretlemesidir. Markanın adı, logosu, kurucusu veya adresi gibi bilgileri içerir. Markaların ve büyük firmaların güvenilirliği açısından yapılması gereken bir schema işaretlemesi türüdür.
Organization schema işaretlemesine örnek olarak;
Pre>
Breadcrumb List Schema Markup
Kullanıcılara arama sonuçlarında site mimarisi ve site içi navigasyon yapısı hakkında bilgi vermek için kullanılan yapılandırılmış veri işaretlemesidir. Breadcrumb yapısı sayesinde kullanıcılar ve arama motorları sitenizin yapısı hakkında daha fazla bilgiye sahip olur. Siteye gelen kullanıcının sayfalar arası gezinmesi breadcrumb sayesinde kolaylaşır ve site içerisinde aradıklarını daha kolay bir şekilde bulabilir.
Breadcrumb schema işaretlemesini şu şekilde yapabilirsiniz:
Pre>
WebSite (Sitelinks Search Box) Schema Markup
E-ticaret siteleri, web sitesi şema işaretlemesini kullanarak arama sonuçlarında site içi arama kutusu oluşturmayı hedefleyebilir. Kullanıcılar merak ettiği ürünü site üzerinden değil de doğrudan arama sonuçları üzerinden gerçekleştirir. Web sitesi schema türü kullanıcıya farklı bir deneyim sunar. Bu işaretlemeyi sadece ana sayfanıza uygulamalısınız.
Sitelinks search box schema işaretlemesi için;
The title of the page
Pre>
Product (Ürün) Schema Markup
E-ticaret sitelerinde bulunan ürünler veya herhangi bir hizmetin adı, görseli, fiyatı ve özellikleri hakkında sunulan bilgilerin arama sonuçlarında çıkması için Product (Ürün) işaretlemesi kullanılır. Product schema işaretlemesini en çok e-ticaret siteleri kullanıyor.
E-ticaret sitenizde monitör sattığınızı varsayalım. Sitenizde yer alan bir monitörü aşağıdaki Product schema işaretlemesini kullanarak işaretleyebilirsiniz.
Pre>